Šifra: 335617 Artikl je dostupan
Cijena: 0,86 €
Broj: | 1286 |
---|---|
Vrijednost: | 6,50 kn |
Dizajn: | Duje Šegvić, dizajner iz Splita |
Fotografija: | Tihana Bošnjak Šegvić |
Veličina: | 35,50 x 35,50 mm |
Papir: | bijeli, 102 g, gumirani |
---|---|
Zupčanje: | češljasto, 14 |
Tisak: | višebojni ofset |
Tiskara: | AKD d.o.o., Zagreb |
Datum izdanja: | 14.4.2020. |
Naklada: | 100 000 |
Okus ličkoga krumpira specifičan je – brašnast, to jest prhak ili suh što je posljedica postotka suhe tvari od minimalno 19 posto, odnosno visokog sadržaja škroba. Ova ga karakteristika ujedno i čini specifičnim te ga razlikuje od krumpira proizvedenih u drugim zemljopisnim područjima.
Lički krumpir Lički krumpir je proizvod čija je kvaliteta ponajprije određena zemljopisnim područjem njegove proizvodnje koje obuhvaća Liku. Okus ličkoga krumpira specifičan je – brašnast, to jest prhak ili suh što je posljedica postotka suhe tvari od minimalno 19 posto, odnosno visokog sadržaja škroba. Ova ga karakteristika ujedno i čini specifičnim te ga razlikuje od krumpira proizvedenih u drugim zemljopisnim područjima. Posljedica je to specifične klime u Lici gdje nadmorska visina za uzgoj ličkoga krumpira mora biti minimalno 400 m, a osunčani dani i svježe noći pogoduju spuštanju šećera u gomolje i povećanju suhe tvari. Lički krumpir ima glatku do hrapavu ljusku, pokožicu žute do smeđe ili crvenkaste boje, a boja mesa gomolja je od svijetlo bijele do žute. Gomolj je duguljasto ovalan i velik između 35 i 90 mm. Kako bi se sačuvao tradicionalan izgled, lički krumpir se prije stavljanja na tržište ne pere, nego se čestice zemlje odstranjuju četkama prije pakiranja. Uz kvalitetu ličkoga krumpira, koja proizlazi iz prirodnih posebnosti uzgojnog područja, temelj za zaštitu ovog proizvoda je i ugled koji ima sam naziv proizvoda povezan s dugom tradicijom proizvodnje u Lici. Krumpir je Ličanima bio zamjenska namirnica koja je mijenjala kruh te i danas ima poseban status i u sjećanju stanovništva i u upotrebi te poimanju kvalitete. Ugled ličkoga krumpira dolazi posebno do izražaja početkom ovog stoljeća kada se u Lici organiziraju različite gastronomsko-kulturne manifestacije koje traju i danas, a među njima je možda najpoznatija Dan ličkog krumpira. Naziv „lički krumpir“ registriran je na razini Europske unije 30. rujna 2015. kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla čime je zaštićen od bilo kakva oblika zlouporabe u cijeloj Europskoj uniji. Na tržištu se pod nazivom „lički krumpir“ mogu nalaziti samo oni proizvodi koji su proizvedeni prema Specifikaciji proizvoda za zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla Lički krumpir te za koje proizvođači posjeduju valjanu Potvrdu o sukladnosti proizvoda sa Specifikacijom proizvoda, koju je izdalo ovlašteno kontrolno tijelo.
Naziv: | HRVATSKI ZAŠTIČENI POLJOPRIVREDNI I PREHRAMBENI PROIZVODI |
---|---|
Vrsta: | P |
Opis: | Motivi: lički krumpir, baranjski kulen, ogulinski kiseli kupus / ogulinsko kiselo zelje Marke su izdane u arčićima od 9 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). |
Datum: | 14.4.2020. |
Ostale marke u ovoj seriji:
![]() | ![]() |