Šifra: 339349 Artikl je dostupan
Cijena: 0,58 €
Broj: | 1388 |
---|---|
Vrijednost: | Slovna oznaka A |
Dizajn: | Duje Šegvić, dizajner iz Splita |
Fotografija: | ambijent: Krešimir Geci, proizvod: Duje Šegvić |
Veličina: | 35,50 x 35,50 mm |
Papir: | bijeli, 102 g, gumirani |
---|---|
Zupčanje: | češljasto, 14 |
Tisak: | višebojni ofset |
Tiskara: | AKD d.o.o., Zagreb |
Datum izdanja: | 12.4.2022. |
Naklada: | 30 000 po motivu |
Pečeni varaždinski klipič je prutić koji s obiju strana ima po četiri nabora, a dug je najmanje 25 cm. Varaždinski klipič ima hrskav okus koji na nepcima prvo ostavlja dojam mekoće, a potom se topi u ustima. Mliječno-kiselkastog je okusa. Proizvodi se u Varaždinskoj županiji, a naziv i recept za njegovu izradu koji se prenose s naraštaja na naraštaj prvi su se put pojavili u 18. stoljeću.
VARAŽDINSKI KLIPIČ ZAŠTIĆENA OZNAKA ZEMLJOPISNOG PODRIJETLA Varaždinski klipič ručno je rađeno mliječno pecivo s posipom od sjemenki kumina proizvedeno od glatkoga pšeničnog brašna, mlijeka, suncokretovog (ili biljnog) ulja, kvasca, šećera i soli od kojih se radi tanko tijesto koje se potom razvlači, reže na trake i mota u oblik prutića. Pečeni varaždinski klipič je prutić koji s obiju strana ima po četiri nabora, a dug je najmanje 25 cm. Unutrašnjost pečenoga varaždinskoga klipiča bijele je boje prošarana nepravilnim rupicama nastalim zbog dizanja tijesta, dok je kora neujednačene tamnožute do zlatne boje s premazom od jaja i posipom od sjemenki kumina. Varaždinski klipič ima hrskav okus koji na nepcima prvo ostavlja dojam mekoće, a potom se topi u ustima. Mliječno-kiselkastog je okusa. Proizvodi se u Varaždinskoj županiji, a naziv i recept za njegovu izradu koji se prenose s naraštaja na naraštaj prvi su se put pojavili u 18. stoljeću. Gastronomija Varaždinske županije pod snažnim je utjecajem srednjoeuropskih kuhinja, ali je uza sve to – njegovanjem drevnih pučkih receptura koje odražavaju prednosti i posebnosti podneblja na kojem su nastale – zadržala svoju autohtonost. Varaždinski klipič prvo su počele proizvoditi žene domaćice u varaždinskom kraju koje su zahvaljujući pšeničnom i kukuruznom brašnu, kao glavnom sastojku „varaždinske kuhinje“, svojom domišljatošću i kulinarskim umijećem počele s njegovom izradom, a izrađuju ga i danas. S vremenom se zbog svoje jednostavnosti recept za izradu varaždinskoga klipiča proširio varaždinskom regijom, pa su ga od lokalnih domaćica preuzeli i pekari u tom području koji su tijekom niza godina stekli iskustvo i znanje u pripremi tijesta potrebnog za njegovu izradu, a svoje su znanje prenosili s naraštaja na naraštaj. Tako se uspostavila tradicija izrade varaždinskoga klipiča u koju su osim domaćica bili uključeni i pekari. Razvojem ugostiteljstva varaždinski klipič promovirao se u prepoznatljiv proizvod varaždinskoga kraja te je postao nezaobilazan dio gastronomske ponude gotovo svakog restorana. Naziv varaždinski klipič registriran je na razini Europske unije 6. listopada 2020. kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla čime je zaštićen od bilo kakva oblika zlouporabe u cijeloj Europskoj uniji. Na tržištu se pod nazivom varaždinski klipič mogu nalaziti samo oni proizvodi koji su proizvedeni prema Specifikaciji proizvoda za zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla Varaždinski klipič te za koje proizvođači posjeduju valjanu Potvrdu o sukladnosti proizvoda sa Specifikacijom proizvoda, koju je izdalo ovlašteno delegirano tijelo. Izvor podataka: Ministarstvo poljoprivrede https://poljoprivreda.gov.hr/