English version
0,00 €
Vaša košarica
Završi kupnju
072 303 304 | Kontaktni centar Hrvatske pošte












 

HRVATSKI ZAŠTIĆENI POLJOPRIVREDNI I PREHRAMBENI PROIZVODI, Ogulinski kiseli kupus

     

Šifra: 335616 Artikl je dostupan

Cijena: 0,86 €


Želim da marke budu žigosane
Unesite željenu poziciju žiga
HRVATSKI ZAŠTIĆENI POLJOPRIVREDNI I PREHRAMBENI PROIZVODI, Ogulinski kiseli kupus

Artikl je dodan u košaricu.

nastavite kupovati ili otvorite košaricu

Broj: 1285
Vrijednost: 6,50 kn
Dizajn: Duje Šegvić, dizajner iz Splita
Fotografija: Duje Šegvić
Veličina: 35,50 x 35,50 mm
Papir: bijeli, 102 g, gumirani
Zupčanje: češljasto, 14
Tisak: višebojni ofset
Tiskara: AKD d.o.o., Zagreb
Datum izdanja: 14.4.2020.
Naklada: 100 000


Ogulinski kiseli kupus / ogulinsko kiselo zelje specifičnih je svojstava po kojima se razlikuje od ostalih sorta kupusa. Ima vrlo dugu stabljiku glavice kupusa s mnogo tankih, gotovo prozirnih i vrlo savitljivih listova s tankim lisnim žilama. Glavice su okruglo plosnate, dobre čvrstoće, žuto odnosno zlatno-žute boje listova.


Pročitaj više


Ogulinski kiseli kupus / ogulinsko kiselo zelje Ogulinski kiseli kupus / ogulinsko kiselo zelje je proizvod čija se posebnost temelji na kvaliteti nastaloj utjecajem prirodnih čimbenika zemljopisnog područja na kojem se uzgaja te na znanjima i vještinama u proizvodnji i preradi ovog proizvoda na širem području grada Ogulina i općina Josipdol, Plaški, Tounj i Saborsko. Ogulinski kiseli kupus / ogulinsko kiselo zelje specifičnih je svojstava po kojima se razlikuje od ostalih sorta kupusa. Ima vrlo dugu stabljiku glavice kupusa s mnogo tankih, gotovo prozirnih i vrlo savitljivih listova s tankim lisnim žilama. Glavice su okruglo plosnate, dobre čvrstoće, žuto odnosno zlatno-žute boje listova. Za njegovo kiseljenje koristi se postupak prirodne fermentacije, a od uobičajenih dodataka ovom kupusu dodaje se samo otopina kuhinjske soli te se u anaerobnim uvjetima stvara mliječna kiselina kao prirodni konzervans. Zahvaljujući specifičnim uvjetima zemljopisnog područja proizvodnje, a koji proizlaze iz karakteristika klime, tipa tla i autohtone sorte ogulinski, ogulinski kiseli kupus / ogulinsko kiselo zelje proizvod je posebne kvalitete. U postizanju te kvalitete važnu ulogu ima ljudski čimbenik, odnosno znanje i vještine u njegovoj proizvodnji i preradi. Glavice kupusa beru se ručno pri čemu berač sam procjenjuje jesu li izgled, tvrdoća i veličina glavice zadovoljavajuće kvalitete za berbu, a prema veličini glavice odlučuje hoće li se ona stavljati u fermentacijski bazen za kiseljenje ili će se ribati. Kako se prilikom berbe na polju ne bi oštetila sirovina, berač ručno razvrstava glavice koje se isto tako ručno slažu u fermentacijske bazene. Naziv „ogulinski kiseli kupus / ogulinsko kiselo zelje“ registriran je na razini Europske unije 21. kolovoza 2015. kao zaštićena oznaka izvornosti čime je zaštićen od bilo kakva oblika zlouporabe u cijeloj Europskoj uniji. Na tržištu se pod nazivom „ogulinski kiseli kupus / ogulinsko kiselo zelje“ mogu nalaziti samo oni proizvodi koji su proizvedeni prema Specifikaciji proizvoda za zaštićenu oznaku izvornosti Ogulinski kiseli kupus / Ogulinsko kiselo zelje te za koje proizvođači posjeduju valjanu Potvrdu o sukladnosti proizvoda sa Specifikacijom proizvoda, koju je izdalo ovlašteno kontrolno tijelo. Zaštićenom oznakom izvornosti, zaštićenom oznakom zemljopisnog podrijetla ili oznakom zajamčeno tradicionalnog specijaliteta označeni su proizvodi čiji je naziv kao takav zaštićen u cijeloj Europskoj uniji, a proizvode se u skladu s propisanim specifikacijama proizvoda. Zaštitom naziva proizvođači štite ugled svog proizvoda od zlouporabe. Jednom kada je naziv proizvoda zaštićen, njime se mogu koristiti samo oni proizvođači koji posjeduju odgovarajuću potvrdu o sukladnosti proizvoda sa specifikacijom proizvoda, dok su za svaki oblik zlouporabe naziva predviđene kazne. ZAŠTIĆENA OZNAKA IZVORNOSTI (ZOI) označava proizvod koji se u cijelosti proizvodi unutar određenog zemljopisnog područja primjenom priznatih vještina i korištenjem sirovina i sastojaka iz tog područja. Kvaliteta takva proizvoda izravno je povezana s prirodnim i ljudskim čimbenicima zemljopisnog područja proizvodnje. ZAŠTIĆENA OZNAKA ZEMLJOPISNOG PODRIJETLA (ZOZP) označava proizvod koji je svojom kvalitetom i ugledom povezan s određenim zemljopisnim područjem u kojem se provodila najmanje jedna, odnosno ključna faza proizvodnje

Naziv: HRVATSKI ZAŠTIČENI POLJOPRIVREDNI I PREHRAMBENI PROIZVODI
Vrsta: P
Opis: Motivi: lički krumpir, baranjski kulen, ogulinski kiseli kupus / ogulinsko kiselo zelje Marke su izdane u arčićima od 9 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).
Datum: 14.4.2020.

Ostale marke u ovoj seriji: